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Mandatory Reporting of Child Abuse Regime 
 

Frequently Asked Questions 
(School personnel may also refer to the other FAQs provided in  

Chapter 4 of the “Guide for Mandated Reporters”) 
 
Q1:  What actions should a specified professional of the school take if 

he/she discover signs of injury on a student but are uncertain 
whether the case warrants mandatory reporting? 

 
A1: The Mandatory Reporting of Child Abuse Ordinance (the Ordinance) 

requires specified professionals to make reports if, during the course of 
their work, they have reasonable grounds to suspect that a child “is 
suffering serious harm” or “is at real risk of suffering serious harm”. 
Specified professionals of the school should refer to the elements that 
constitute serious harm specified in Schedule 2 of the Ordinance.  They 
may also make reference to the decision trees and supplementary 
analytical frameworks provided in the “Guide for Mandated Reporters” 
in making reporting decision upon their comprehensive analysis and 
professional judgement.  It is not compulsory for specified 
professionals to go through the decision tree before making a report. 

 
 When the initial assessment indicated that the suspicion of child abuse 

is substantiated but the extent of which does not reach the threshold of 
mandatory reporting, the specified professionals of the school should 
follow up with the case through normal reporting.  

 
 When the information obtained is insufficient for making a reporting 

decision, the specified professionals of the school should further 
explore the situation.  Where necessary, they should consult other 
professionals of the school (such as school social workers) according to 
the school-based procedures and take appropriate follow-up actions. 

  
 
Q2: Does a specified professional of the school need to inform or obtain 

consent of the principal/school management, or other parties (e.g. 
parents/guardians/caregivers) prior to making a mandatory 
report? 

 
A2: As specified in the Ordinance, if a specified professional has reasonable 

ground to suspect that a child “is suffering serious harm” or “is at real 
risk of suffering serious harm”, he/she must report to the Authority [i.e. 
the Social Welfare Department (SWD) or the Hong Kong Police Force 
(Police)] in accordance with the reporting requirements as soon as 
practicable to fulfill his/her personal legal obligation. 

https://lwfiles.mycourse.app/630f91fe70e7826017235e0f-public/publicFiles/1-20250718-Guide%20for%20Mandated%20Reporters_Eng_Full%20Version.pdf
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap650!en?INDEX_CS=N
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 The Ordinance does not require the specified professional to obtain prior 
consent from any individual (including principals/parents/guardians/ 
caregivers) before making a report.  Yet, according to the Ordinance, a 
person must not wilfully inhibit or obstruct a specified professional from 
making a report.  A person who contravenes will subject to criminal 
liability. 

  
 When making a mandatory report, specified professionals of the school 

should, following the school’s prevailing mechanism, notify the 
principal to activate the school-based contingency mechanism/Crisis 
Management Team, and follow up in accordance with the principles and 
procedures of handling suspected child abuse cases, including the 
formulation of follow-up plans for the student concerned. 

 
 
Q3: Who should make the report when more than one specified 

professional in a school comes to notice that a student is suffering 
serious harm? 

 
A3: In schools’ operation, different school personnel (e.g. class teachers, 

subject teachers and school social workers) may simultaneously come 
to notice that a student “is suffering serious harm” or “is at real risk of 
suffering serious harm”.  Each specified professional is personally 
liable under the Ordinance to make a report.  Nevertheless, to facilitate 
specified professionals who work in teams to make a report in respect 
of the same cases1and to avoid reporting the same case repeatedly, the 
“Reporting Platform – Mandatory Reporting of Child Abuse” accepts 
team reporting.  Specified professionals may, following the school-
based mechanism, agree to have one of them making a team reporting 
in accordance with the procedures set out in Chapter 3 of the “Guide for 
Mandated Reporters”.  The specified professionals may choose to 
report separately.  If a specified professional honestly and reasonably 
believes that another specified professional had reported the same (or 
substantially the same) serious harm or real risk, he/she is not required 
to make a report.  Under the Ordinance, a person must not wilfully 
inhibit or obstruct a specified professional from making a report or 
impose any guideline or requirement that has such an effect. 

 
 

  

 
1  In accordance with Section 4 of the Ordinance, same case refers to the same (or substantially the same) serious 
 harm or real risk of the serious harm suffered by the child. 
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Q4: Can a specified professional of the school discuss with and gather 
information from his/her supervisors or other school personnel 
about a suspected case of serious child abuse? 

 
A4:  According to the Ordinance, if specified professionals have reasonable 

grounds to suspect that a child “is suffering serious harm” or “is at real 
risk of suffering serious harm”, they are required to report to the 
Authority (i.e. SWD or Police) to fulfill their personal legal obligation, 
without the need to consult or obtain consent from others. 

 
 In practical work settings, when a specified professional of the school 

suspects a student of being abused, it may be necessary for him/her to 
report the matter to school management or consult professionals and 
gather information before taking forward further actions.  The 
requirements of the Ordinance do not affect the school’s existing case 
follow-up arrangement or the multi-disciplinary approach in handling 
suspected child abuse cases.  Yet, specified professionals of the school 
should note that mandatory reporting of serious child abuse cases is a 
personal legal obligation, and that reporting to or consulting the 
principal or other school personnel does not substitute the requirement 
to report to the Authority. 

 
 
Q5: If, for various reasons (e.g. the student does not want to disclose the 

incident to others), a student suspected of being seriously abused 
requests a specified professional of the school not to report his/her 
case, can the specified professional refrain from reporting in 
accordance to the student’s wish? 

 
A5:  Specified professionals of the school should clearly explain to the 

student concerned the purpose and procedures of referring the matter to 
the Authority (i.e. SWD or Police) for follow-up and should not promise 
the student confidentiality regarding the suspected abuse.  

 
 If the student disagrees and displays emotional distress, specified 

professionals should firstly address the needs and safety of the student, 
and where necessary, seek assistance from other professionals of the 
school.  They should make a report as soon as practicable after 
addressing the student’s emotions.  The Ordinance provides a defence 
for the specified professional who honestly and reasonably believes that 
a delay in reporting is in the child’s best interests and has, during the 
delay, taken actions that are reasonably necessary in the circumstances 
to protect the child’s interests (e.g. addressing appropriate 
accommodation to prevent further abuse).  
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Q6: If a specified professional of the school suspects that a student “is 
suffering serious harm” or “is at real risk of suffering serious 
harm”, and the case is already known to the Family and Child 
Protective Services Unit (FCPSU) of SWD, is a report under the 
Ordinance still required? 

 
A6:  As the responsible social worker of FCPSU or casework unit may not 

be immediately aware of serious child abuse happening to the case 
he/she is handling, to safeguard the student’s safety, if the specified 
professional comes to notice of a serious child abuse case and suspects 
a student “is suffering serious harm” or “is at real risk of suffering 
serious harm”, he/she should comply with the legal obligation to make 
a report.  However, if the specified professional is informed by the 
Authority (i.e. SWD or Police) of the same (or substantially the same) 
serious harm or real risk of serious harm suffering by the student, the 
specified professional is not required to make a report on the incident. 

 
Q7:  Are specified professionals of the school who become aware of an 

act of serious harm to a child outside their course of work required 
to report under the requirements of the Ordinance? 

 
A7:  If a specified professional, who is not in the course of his/her work as a 

specified professional, comes to the notice of a child “suffering serious 
harm” or “is at real risk of suffering serious harm” (e.g. suspecting a 
child in the neighbourhood is being abused), he/she is not subject to the 
regulation of the Ordinance.  Nevertheless, guided by the principle of 
safeguarding children’s safety and best interests, any person who 
suspects that a child has suffered from serious harm or is in immediate 
danger should report the matter to the Police or FCPSU of SWD as soon 
as possible. 

 
 
Q8:   Does prolonged absence of a student constitute neglect?  Do 

specified professionals of the school require to make a mandatory 
report if the school has already reported to EDB a student’s 
absence for seven consecutive school days?  

 
A8:   The establishment of reporting mechanism for absentees is to uphold 

students’ right to education.  The mechanism cannot replace the 
requirement of mandatory reporting of serious child abuse cases.  If a 
specified professional has reasonable ground to suspect that a child “is 
suffering serious harm” or “is at real risk of suffering serious harm”, 
he/she must report to the Authority (i.e. SWD or Police) as soon as 
practicable even if the school has already reported to EDB the student’s 
absence.  



5 
 

 Specified professionals may refer to the decision trees and 
supplementary analytical frameworks provided in the “Guide for 
Mandated Reporters” to decide if the student’s absence will constitute 
serious child abuse upon their professional judgement.  Generally 
speaking, it is considered a stronger protective factor if a student has 
regular school attendance with stable emotional and behavioural 
performance.  However, the stability of school attendance should not be 
a quantitative standard, specified professionals should understand and 
assess the case from various perspectives (e.g. reasons, frequency and 
pattern of the absence and family support) when making the reporting 
decision.   

 
  EDB requires all primary and secondary schools to report a case on the 

seventh school day of the students’ continuous absence, regardless of 
the reason for the absence.  Kindergartens, kindergarten-cum-child care 
centres and schools with kindergarten classes must report to EDB on 
students’ absence for seven consecutive days without reasons or under 
doubtful circumstances. 

 
 
Q9:  Are specified professionals of the school protected when they make 

a report? 
 
A9:  In accordance with the Ordinance, a person (including principals or 

other school personnel) must not wilfully inhibit or obstruct a specified 
professional from making a report, or disclose the identity of the 
specified professional as the person who made a report or information 
from which such identity could be deduced.  A person who contravenes 
will subject to criminal liability.  In addition, a specified professional 
does not incur any civil or criminal liability or be held to have breached 
any code of professional conduct or ethics, or to have departed from any 
accepted standards of professional conduct only by making a report.  

 
  Schools should handle the relevant information with care when 

following up with the serious child abuse case to protect the identity of 
the person who made a report.  

 
 
 

~End~ 
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